Η σωστή επιλογή της τάσης αναφοράς κατά το πλέξιμο της ρακέτας σας αλλά και η επιλογή του κατάλληλου πλέγματος είναι πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία και πρέπει να γίνεται με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες.
Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων χορδών, πολλαπλές μάρκες για να διαλέξετε και ακόμα όταν βρείτε ένα πλέγμα που σας ταιριάζει υπάρχουν διαφορετικά πάχη (διάμετρος-gauge) του ίδιου πλέγματος και διαφορετικές τάσεις που μπορείτε να πλέξετε τη ρακέτα σας. Τα καλά νέα είναι ότι με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού ρακετών η επιλογή των χορδών τένις δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολη ή συγκεχυμένη.
Υπάρχουν 9 βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο ξεχωριστά όσο και συνδυαστικά την επιλογή σας γιαυτό πρέπει να συζητήσετε με τον τεχνικό ρακετών σας τα «κιλά» στα οποία θα πλέξετε τη ρακέτα σας.
Ο βασικός κανόνας για την επιλογή της τάση των χορδών κατά το πλέξιμο της ρακέτας σας είναι:
Περισσότερα Kg για control και λιγότερα Kg για δύναμη.
Ας δούμε όμως τους παράγοντες που επηρεάζουν την τάση αναφοράς:
Το stifness του σκελετου της ρακέτας, το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας αλλά και η πλέξη (open ή closed pattern) επηρεάζουν την τάση αναφοράς.
Ανάλογα με το είδος του πλέγματος πρέπει να μεταβάλλουμε και τα Kg που πλέκουμε τη ρακέτα μας. Για παράδειγμα όταν πλέκουμε με πολυεστερικά ή Kevlar πλέγματα πρέπει να μειώνουμε τη τάση σε σχέση με τα πολυκλωνικά ή τα πλέγματα από φυσικό έντερο.
Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά του πλέγματος είναι:
- Η σκληρότητα (stiffness)
- H ικανότητα του να παράγει spin (spin pottencial)
- H % απώλεια τάσης (tension loss)
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα 3 αυτά χαρακτηριστικά τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό κατά την επιλογή της επιθυμητής τάσης στη ρακέτα μας.
Αν κάποιος συνήθιζε να πλέκει τις ρακέτες του σε οικονομικές μηχανές drop weight ή με ελατήριο (crank) πρέπει να ξέρει ότι σίγουρα υπήρχαν σημαντικές απώλειες τάσης κατά το πλέξιμο της ρακέτας τους. Έτσι, αλλάζοντας σε μία επαγγελματική μηχανή συνεχόμενης έλξης (constant pull) πρέπει να λάβει το παράγοντα αυτό υπόψη του και να ελαττώσει λίγο την τάση αναφοράς.
Σε σκληρές επιφάνειες η μπάλα τείνει να κινείται γρηγορότερα, επειδή το έδαφος απορροφά λιγότερη ενέργεια από τη μπάλα. Για να ξανακερδίσουμε τον έλεγχο στο γρήγορο παιχνίδι πρέπει να αυξήσουμε τη τάση. Αντίθετα, σε χωμάτινες επιφάνειες η μπάλα κινείται πιο αργά. Οι παίκτες έχουν περισσότερο έλεγχο και χρόνο αντίδρασης, οπότε πρέπει να μειώσουμε τα Kg της ρακέτας ώστε να έχουμε δύναμη και βάθος στα χτυπήματά μας.
Σε υψηλές θερμοκρασίες η ταχύτητα της μπάλας αυξάνεται διότι το ελαστικό από το οποίο η μπάλα είναι κατασκευασμένη μαλακώνει από τη ζέστη, γίνεται πιο εύκαμπτο και πιο εύκολο να κινηθεί. Έτσι, καλό θα είναι να αυξήσουμε λίγο τα κιλά της ρακέτας μας.
Το αντίθετο συμβαίνει σε κρύες και υγρές καιρικές συνθήκες.
Σε μεγαλύτερα υψόμετρα οι μπάλες κινούνται γρηγορότερα διότι υπάρχει μικρότερη τριβή στον αραιότερο αέρα.
Όταν ένας παίκτης συνηθίζει να παίζει κοντά στη βασική γραμμή χρειάζεται χαμηλότερη τάση ώστε να έχει πρόσθετη δύναμη και βαθειά χτυπήματα. Ένας παίκτης που στηρίζεται στο σερβίς ή ανεβαίνει συχνά στο φιλέ θα προτιμήσει περισσότερα kg για έλεγχο και ακρίβεια στα χτυπήματά του.
Προβλήματα στον βραχίονα ή στο καρπό μπορεί αν απαιτούν μειωμένη τάση ώστε να επιτευχθεί βάθος και δύναμη χωρίς να είναι τόσο δύσκολη η ταλάντευση της ρακέτας.